Ruokaa...sisustusta...matkailua - niistä on tämä blogi tehty!

perjantai 5. lokakuuta 2012

Syysillan sushit


Muutamia vuosia sitten kävin Työväenopistossa sushikurssin.Kursilla tehtiin "suomalaista" sushia, kylmäsavustetusta lohesta sekä katkaravuista. Ne maistuvat hyvin koko perheelle ja niitä voi tarjota huoleti myös vieraille. Itse rakastan sushia ja olen syönyt monissa sushiravintoloissa Suomessa sekä ulkomailla.

Nyt eräänä syysiltana väkersin kurssin ohjeiden mukaaan Nigirisushia ja Norimaki-sushia perheelle sekä vieraille.



Sushiriisi eli sumeshi

4 dl sushiriisiä
4,5 dl kylmää vettä
(3/4 rkl sakea)
(7 cm kombua eli kuivattua merilevää)

Pese 4 dl riisiä kylmällä vedellä niin, että huuhteluvesi hieman kirkastuu. Valuta hetki.
Pane riisi syvään kattilaan ja lisää 4,5 dl kylmää vettä. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 15 min ja laita kansi päälle.
Kuumenna lieden suurimmalla teholla. Kun vesi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmälle teholle ja anna kiehua hiljalleen vielä noin 10 minuuttia. Älä nosta kattilan kantta turhaan keittämisen aikana. 
Katkaise lämpö ja anna riisin hautua vielä noin 10 minuuttia. Siirrä kypsä riisi isoon kulhoon tai vadille jäähdytystä varten.
Riisin kiehuessa voit valmistaa makean etikkaliemen riisin maustamista varten.

Makean etikkaliemen eli awasezun valmistus

7 rkl riisietikkaa
1/2 rkl suolaa
4 rkl sokeria

Mittaa kattilaan riisietikka, suola ja sokeri. Kuumenna seos, älä keitä.

Sekoita etikkaliemi varovasti leikkaus liikkein riisin joukkoon, älä painele tai survo. Riisiä ei saa sekoittaa voimakkaasti, ettei riisi rikkoudu. Jäähdytä riisi nopeasti huoneenlämpöiseksi esim paperinipulla  "tuulettaen"




Nigirisushi 

Kuva yllä, ohje neljälle

Nigiri tehdään puristamalla riisi soikeahkoksi palloksi käsin tai muotilla. Pallon päälle laitetaan ohut lastu lohta, tonnikalaa tai jättijätkaravun pyrstö tms. Riisin ja kalan väliin sipaistaan wasabia.

4 dl valmista sushiriisiä
200 g kylmäsavulohta

1 tl wasabitahnaa

Leikkaa lohesta suorakaiteen muotoisia paloja noin 2 cm x 5 cm
Kostuta kädet vedessä
Ota kahden ruokalusikallisen verran sushiriisiä
Pyörittele käsin pallo
Ota kalanpala käteen ja sipaise siihen hiukan wasabia
Paina kevyesti riisipallo kalapalaan kiinni
Muotoile riisipallo kevyesti painellen ovaalin muotoon

Itse käytin kylmäsavulohta sekä isoja katkarapuja (Rainbow), jotka halkaisin ja laitoin neljä puolikasta yhden riisipallon päälle.








Norimaki-sushi (maki-sushi eli sushirullat)

Kuva yllä, ohje neljälle

4 dl valmista sushiriisiä

Täyte:

2 tl wasabitahnaa
pala kurkkua, paprikaa, avocadoa, kylmäsavulohta, katkarapuaja

5 nori-levälevyä

Lisäksi:

Bambumatto sushin rullaamiseen
Riisiviinietikalla maustettua vettä käsien kostuttamiseen
Tarjoiluun soijakastiketta, wasabia, säilöttyä inkivääriä

(Paahda norilevyä pannulla molemmin puolin, tehostaa maun irtoamista). Tällä kertaa jätin tämän väliin, olen joskus paahtanut, mutten ole juurikaan huomannut eroa.
Aseta norilevy bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin.
Levitä norin päälle ohut kerros riisiä siten, että ylä- ja alalaitaan jää tyhjää. Tee täytettä varten vako keskelle
Levitä riisin päälle ohut (ihan oikeasti pitää olla ohut!) juova wasabia, joka on voimakkaan makuista. (Wasabin miedontamiseksi siihen voi sekoittaa majoneesia, itse rakastan wasabia, joten en sitä miedonna mitenkään, mutta liikaa sitä ei saa laittaa).
Suikaloi täyteaineet. Laita kahta täyteainetta juovaan wasabin päälle.
Esim. katkarapu + paprika tai avocado
lohi + kurkku tai paprika
Rullaa norimaki bambumaton avulla tiukaksi kääröksi. Jos nori ei tartu, kostuta sitä hiukan vedellä.
Leikkaa rulla terävällä veteen kostutetulla veitsellä noin 2 cm paloiksi. Aseta palat pystyyn tarjoilua varten.
Tarjoa soikakastikkeen kanssa.






Meillä nautittiin sushit kivennäisveden ja kuohuviinin kanssa. Sushit olivat alkupaloja, pääruokana nautimme suppilovahveropiirasta ja jälkiruokana Snickers-jäätelokakkua.




Syksy on mitä parhainta aikaa nauttia kynttilän valosta ja ystävien seurasta, eikö vain?

“Mistä sinä pidät kaikista eniten maailmassa?” “Kaikista eniten”, sanoi Puh ja sitten hänen täytyi pysähtyä ajattelemaan. Sillä vaikka hunajan syöminen oli todella mukavaa, sitä ennen oli hetki joka oli vielä parempi, mutta hän ei tiennyt miksi sitä sanottiin. Ja sitten hän ajatteli että Risto Reippaan kanssa oli hyvin mukava olla, ja se että Nasu oli lähellä tuntui hyvältä, ja ajateltuaan kaikkea tätä hän sanoi: “Kaikista eniten pidän siitä kun Minä ja Nasu tulemme tapaamaan sinua ja sinä sanot: “Ottaisitko jotakin pientä?” ja minä sanon: “Jotakin pientä voisimme varmaan ottaa, vai mitä Nasu?” Ja ulkona on hyräilevä päivä ja linnut laulavat.”
-A.A.Milne/ Nalle Puhin mietekirja-




Kaikenlaiset kommentit ja kysymykset ilahduttavat kirjoittajaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti