Ruokaa...sisustusta...matkailua - niistä on tämä blogi tehty!

lauantai 3. elokuuta 2013

Pikkuvessan pintaremontti



Muuttaessamme reilu kymmen vuotta sitten asuntoomme, maalasimme kaikki pinnat. Aiempi omistaja oli tykästynyt puupintaan ja alakerran eteinen, pikkuvessa, portaikko ja yläkerran aula olivat kaikki paneloitu mäntypaneelilla. Eli voitaisiinko kenties sanoa hiukan saunamökkimäinen tunnelma? Pitäisikin etsiä vanhat sisäänmuuttovaiheessa otetut valokuvat kuvastamaan asiaa. Joka tapauksessa maalasimme paneelit vaalean kellertäviksi ja ne näyttivät oikein hyvältä. Nyt ajan hammas on purrut ja vaalean maalin alta alkaa oksan kohdat hiukan puskemaan läpi ja uusintamaalaus olisi edessä. Ajattelin aloittaa maalausurakan alakerran vessasta ja samalla muutenkin päivittää sitä hiukan.

Innoissani hyppäsin tähän projektiini, laittelin suojaukset vessanpöntölle ja -altaalle. Teippasin ovenpielet ym. tarvittavat kohdat maalarinteipillä. Olin jo maalannut katon ja osan seinää, kun tajusin, etten ole ottanut lainkaan "ennen kuvaa" vessasta. Joten alkukuvat ovat nyt remonttikuvia.


 






Paneelit maalasin Tikkurilan Remontti-Ässällä kahteen kertaan. Ensin olin hionut katon ja seinät hyvin kevyesti.

Sitten kaakeleiden kimppuun. Kaakelit olivat muuten hyvässä kunnossa, mutta harmaat, pinttyneet saumat häiritsivät. Ensin ajattelin käydä ainoastaan saumat läpi valkoisella saumakynällä, mutta lopulta päädyin maalaamaan koko kaakeloinnin valkoiseksi. Prismassa oli vielä sopivasti miinus 15 prossaa maaleista, joten kaakelimaali jäi maksamaan vain noin 35 euroa purkki. Samalla sitten mukaan tarttui harmaa kaakelimaali ja sillä oli tarkoitus maalata myös ruskeat lattiakaakelit. Kyllä, kyllä - kaikista varoituksista huolimatta!

Kaakelimaali oli merkiltään: Ronseal. Sitä näkyy olevan ainakin Prismassa ja K-Raudassa. K-raudassa oli useampia värivaihtoehtoja, kuin Prismassa.

Ennen maalauksen aloittamista, pesin kaatelit Kloritella. Kävin myös kaakelit läpi taikasienellä hangaten. Pesun suoritin vuorokausi ennen maalaamista.

Tässä on osa maalattu ensimmäiseen kertaan.


Maalasin ensin pensselillä saumat ja reunat pienissä erissä. Sen jälkeen pienellä vaahtomuovitelalla tasoitin. Mielestäni ei ollut mikään vaikea homma, eikä maali mitenkään valunut, vaikka pelkäsin sitä monien muiden kaakelimaalaajien blogeista lukeneena.

Maalasin kaakelit kahteen kertaan, väliä maalauskerroilla oli vuorokausi.

Seuraavaksi lattian maalaukseen. Lattian pesin myös Kloritella ja hankasin saumoja karkealla sienellä. Nämä tein jälleen vuorokausi ennen maalauksen alkua, että kaakelit olisivat varmasti kuivat maalausvaiheessa. Juuri ennen maalausta imuroin vielä lattian huolellisesti. Vanhoja silikoneja en poistanut seinän enkä lattian maalauksen yhteydessä, mielestäni ne maalautuivat ihan hyvin.








Lattian maalasin myös kahteen kertaan, vaikka harmaa maali oli todella paljon peittävämpi kuin valkoinen. Oli siinä, siinä, etten jättänyt lattian maalausta vain yhteen kerrokseen. Muutama kohta oli vain jäänyt ensimmäisellä kerroksella hiukan kuultavaksi, niin ajattelin paikkaamisen sijaan maalata kokonaan toisen kerroksen. Jospa sitten vaikka pysyisi paremmin.

Teippauksen pöntön ja esim. lattiankaivon ympäriltä otin heti pois ensimmäisen kerroksen jälkeen ja laitoin ne uudelleen myös toiselle kerrokselle.

Allaskaapin maalasin tässä ohessa. Ensin Helmi pohjamaalia ja sitten kaksi kerrosta Helmi kalustemaalia (kiiltävä). Uudet vetimet ja näin vanha allaskaappi oli kuin kaupasta haettu!

Meillä oli aiemmin allaskaapin sininen hylly koko pituudelta altaan ja pöntön päällä. Meinasin ensin maalata myös sen, mutta sitten K-Raudasta sattui silmään juuri sopivan pituinen kukkalauta, joka laitettiin uudeksi hyllyksi.

Ja näin pienellä pintaremontilla meillä on paljon, paljon kivemman näköinen vessa. Rahaa tähän remonttiin meni kaksi purkkia kaakelimaalia (a´ 35 euroa), kukkalauta (30 euroa), allaskaapin uudet vetimet (4 euroa) sekä uusi naulakko (14 euroa) sekä Remontti-Ässä (noin 30 euroa). Remontti-Ässää tosin meni ehkä kolmannes purkista, loput on tarkoitus käyttää eteisen maalaukseen. Helmi kalustemaalit löytyivät omista maalikätköistä. Luhdan korit kolme kappaletta (a´6,90 €).












Kommentit ja kysymykset kaakelin maalauksesta ovat tervetulleita!

7 kommenttia:

  1. Todella hyvin onnistui pieni pintaremontti. Näyttää tilakin isommalta ja tietysti valoisammalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen todella tyytyväinen, pitkään olin miettinyt kaakelin maalausta, hyvä kun uskalsin. Nyt harkinnassa on myös keittön kaakeleiden maalaus...

      Poista
  2. Hei

    Onko tuo maali pysynyt lattiassa hyvin? Entä onko teillä lattialämmitys...vaikuttaakohan se asiaan? Kiitos muuten ohjeillasi maalasin erittäin onnistuneesti meidän mäntyportaat valkoisiksi!

    t. Anne

    VastaaPoista
  3. Hei Anne!
    Maali on pysynyt oikein hyvin sekä lattiassa että seinissä. Olen edelleen tosi onnellinen, kun uskalsin maalata. Pikkuvessassa ei ole lattialämmitystä. Viime viikolla tuli Pientä Pintaremonttia - ohjelma, jossa maalattiin suihkun kohta myös samaisella kaakelimaalilla.

    Tosi kiva kuulla, että sait apua portaiden maalaamiseen. Nekin ovat meillä edelleen ihan uudenveroiset.

    t. Marjo

    VastaaPoista
  4. Hei, miten on lattian maali pysynyt nyt ajan myötä?
    terv. Tuulevi

    VastaaPoista
  5. sama kiinostaa. remppaterveisin tuikku

    VastaaPoista
  6. Asuimme tuossa osoitteessa vielä reilun vuoden maalauksen jälkeen. Myydessämme asunnon maali oli aivan moitteeton, ei mitään ongelmaa pysymisessä. Suosittelen!

    VastaaPoista