Ruokaa...sisustusta...matkailua - niistä on tämä blogi tehty!

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Mäntyportaat valaistuvat


Alkutilanne


Lipaston maalauksen jälkeen kävin malttamattomana meidän portaikon kimppuun. Ensin olin ajatellut ajoittavani tämän maalausurakan syyskuulle, jolloin meidän koko muu perhe olisi ollut koko viikonlopun reissussa, mutta en sitten malttanut...

Koiran kynnet ovat naarmuttaneet askelmien pinnan.



Portaat pimentävät koko alakerran.


Aloitin pesemällä portaat Tikkurilan Maalipesulla. Käytin pesuainetta ja vettä ihan kunnolla. Huuhteluun sai käyttää aikaa, tuntui, etttä pesuaineesta johtuvaa tahmeutta oli koko ajan vain. Huuhtelun jälkeen odotin, että portaat olivat kuivuneet ennen hiomisen aloittamista. Hioin kaiteet ja rakenteet, askelmien käsittelyn jätin tässä vaiheessa. Olin ajatellut, että maalaan askelmat vasta sitten, kun muuten on kaikki maalattu. Maalipesu oli pehmentänyt lakkaa ja pinnan karheuttaminen sujui varsin kivuttomasti. Käytin hiekkapaperista karheutta nro 100.  

Maalarinteipillä rajasin joitain kohtia, etten vain maalaisi myös seiniä.   

Olin ajatellut, että maalaan pienellä vaahtomuovitelalla, mutta käytännössä pensseli toimi parhaiten, pientä koloa ym. on kuitenkin melko paljon.

Ensimmäinen kerros eli pohjamaali oli Otex tartuntapohjamaalia. Maali levittyi hyvin ja peitti jo sen verran hyvin, että uskoin kahden varsinaisen maalikerroksen riittävän. Olin etukäteen lukenut Betolux Aquasta, että sillä saa maalata viisi kerrosta, ennen kuin alkaa vasta peittämään. Maalikaupassa myyjä oli sitä mieltä, ettei pohjamaalia olisi tarvittu. Betolux Aquaa oli haukuttu kovin nettikeskusteluissa, peittävyydessä, maalattavuudessa ja kestävyydessä tuntui olevan paljon ongelmia. Mietin jo, että maalaisin portaikon liuotinohenteisella Betoluxilla, mutta hajuhaitat ja kiiltavä pinta eivät kuitenkaan iskeneet. Joten pienestä jännityksestä huolimatta; Betolux Aqua, väri kaoliini (Tikkurilan värikartta).


Pohjamaali
Mielestäni Betolux Aqua oli ihan normaali maalattavuudessa. Joku oli haukkunut, että kuivuu liian
nopeasti, mutta ihan normaali maali se oli. Ensimmäisen Betolux Aqua kerrroksen jälkeen kiitin kyllä, että olin pohjamaalannut...Olisin hyvin voinut kuvitella, että olisin maalannut ne viisi kerrosta.


1. kerros Betolux Aqua

2. kerros Betolux Aqua
2 kerrosta Betolux Aqua riitti peittämään hyvin.


Askelmien maalausta vaille valmista:








Askelmien maalaukseen kului aikaa, koska asuimme maalauksen ajan normaalisti molemmissa kerroksissa. Maalasin joka toiset portaat aina töiden jälkeen iltaisin. Koiraa kannettiin aamulla alas ja illalla nukkumaan harppoen joka toisen askelman. Koiruuden päiväliikkeistä ei tosin ollut tietoa, herra on mahdollisesti loikkinut yläkertaan, heti kun meistä viimeinen on poistunut töihin ja kouluun. Kynnen jälkiä ei ole kyllä maalauksissa näkynyt.

Mutta nyt ylpeänä esittelen....VALMIIT PORTAAT!!!



Kaikenlaiset kommentit ja kysymykset ilahduttavat kirjoittajaa! 

22 kommenttia:

  1. Hienosti olet saanut homman hoidettua, onnittelut. T:Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Liian pitkään mietin, helpompi homma kuin etukäteen olin ajatellut.

      Poista
  2. Hei, ja kiitokset hienosta kuvauksesta! Miten maalipinta on kestänyt? Ja onko merkkejä mahdollisesta kellastumisesta havaittavissa? Meillä samanlainen projekti harkinnassa ja kokemuksesi kiinnostavat kovasti! Kiitos avusta ja onnea alkaneelle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, hyvin on kestänyt, edes koiran kynnet eivät ole tehneet mitään jälkiä. Kellastumista ei ole, ilmeisesti tuo hiukan harmaaseen taittuva väri oli hyvä valinta.
      Yksi miinus valkoisissa portaissa on, pöly ja hiukset näkyvät paljon paremmin, kuin männynvärisissä kuluneissa portaissa ;)

      Poista
  3. Hei, Kuulostaa niin helpolta ja näyttää hyvältä, että uskallankohan tehdä saman? Vähän arveluttaa, että saisinko tasaisen ja ohuen jäljen aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäisten maalikerrosten jälkeen tutkailin huolestuneena, kun pensselin jäljet näkyivät. Mutta kerros kerrokselta pensselin jäljet hävisivät ja pinnasta tuli tasainen. Kyllähän tuohon maalaukseen aikaa meni, mutta itse ainakin tykkään maalata, eikä epätoivo iskenyt missään vaiheessa. Rohkeasti vain, muutos on melkoinen!

      Poista
    2. Hei taas, Kannustuksestasi rohkaistuneena aloitin saman urakan. Eilen maalasin Otexilla kaikki muut paitsi askelmat. Jälki on kyllä niin kauhean laikukas, että meinasin vetää toisen kerroksen pohjamaalia päälle ja sitten ehkä vähän hioa kevyesti ennen varsinaista maalia,Betolux Aquaa. Nyt on sellainen vaihe, ettei auta sortua epätoivoon, vaikka kaikki ainekset on olemassa. Minulla on todella vähän kokemusta maalaamisesta ja siksi maaleistakin, ettei ole käsitystä, miten jälki muuttuu taas seuraavalla kerroksella.

      Poista
  4. Anonyymi, miltä näyttää portaasi nyt? Kyllä tuollaisessa urakassa aina niitä epätoivon hetkiä tulee, mutta lopputulos palkitsee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Näyttää oikein hyvältä. Laitoin pari kerrosta pohjamaalia ja pari kerrosta päällysmaalia ja hyvin tasaantui ja peittyi tumma mänty. Oli kyllä tosi iso työ ja ehkä ei ihan kestä tosi tarkkaa tarkastelua, mutta kaikenkaikkiaan hyvät. Kiitos vielä hyvistä ohjeista.

      Poista
  5. Oikein kiva kuulla! Iso hommahan tuo on, mutta muutos on niin mahtava. On minullakin parin askelman takana pienet valumajäljet, joita en enää jaksanut hioa ja uudelleen maalata, mutta mitä sitten! Ei haittaa mitään.

    VastaaPoista
  6. Upealta näyttää! Itse ajattelin nyt pikkuhiljaa aloitella samaa hommaa ja kysyisinkin:irrotitko kaiteita, pystypuolia tms? Olen siirtänyt homman aloittamista koska meinasin irroittaa ne ja silloin ei kyllä voi naperot olla kotona, muuten tulevat kolisten alas ylätasanteelta =)

    VastaaPoista
  7. En irrottanut mitään, jossakin vaiheessa maalatessani ajattelin, että olisi maalausta helpottanut, mutta mielestäni lopputulokseen ei vaikuta. Sitä paitsi, voi olla että jotakin kolhuja olisi tullut, kun olisi hiukan tuoreita puolia tai kaiteita liikutellut ja yrittänyt saada niitä kuivumaan rauhassa.
    Tsemppiä! Tässä hommassa täytyy sanoa, että lopussa kiitos seisoo!

    VastaaPoista
  8. Jep,remppasin saunan ja keittiön ja kyllä olivat vaivan väärtit! Päätin etten irroita koska saattaa olla että ovat myös liimatut joistain kohdista eli ehjinä irroitus on haaste.

    VastaaPoista
  9. Totta, vuosia toisiissaan kiinni olevat osat voivat ilman liimaakin olla takertuneet tosi tiukasti ja puunsäikeitä voi irrota.

    VastaaPoista
  10. En ole juurikaan maalaillut mitään koskaan ja urakka tuntuu valtavalta, mutta toisaalta ammattilaisen tekemänä saa maksaa toista tonnia. Osaatko sanoa, paljonko sinulla meni maaleihin ja tarvikkeisiin rahaa kaikkinensa ja paljonko niitä ylipäänsä tarvittiin? Auttaa vähän hahmottamaan, onko järkevää tehdä kuitenkin itse. Tuo lopputulos näyttää ihan puhtaanvalkoiselta isossa kuvassa, onko se silmillä katsottuna sitä vai selkeästi harmaa? Omissa haaveissa on valkoiset portaat, joten värisävykin mietityttää.

    Kiitos todella paljon jo etukäteen vastauksesta!

    -Kaisla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kaisla,
      en muista maalien hintoja enää, harmi kun en silloin niitä kirjannut ylös, mutta varmaankin reilusti alle 200 euron jäätiin.
      Valkoiselta ne lähempääkin näyttävät, harmaan erottaa vain kun laittaa maalarin valkoista viereen. Oikein hyvä väri edelleen!

      Marjo

      Poista
  11. Ihanat portaat, vielä samalla maalilla, kuin mitä itse maalaamme mäntyportaamme. Mukava nähdä miten värin muuttaminen oikeasti tuo lisää valoa tilaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, noin iso juttu kyllä valaisee tai pimentää tehokkaasti 😊

      Poista
  12. Heippa! Satutko muistamaan paljon meni litroissa kumpaakin maalia? Meillä olisi ensi viikolla sama projekti tiedossa niin vähän vertailua kaivattaisiin :) Kiitos paljon etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En valitettavasti muista, harmi etten laittanut ylös.

      Poista
  13. Millä maalasit kaiteet, myös Betoluxilla?
    Meillä olisi tarkoitus aloittaa vastaava projekti lähiviikkoina :)

    VastaaPoista
  14. Hei! Kaiteet maalasin myös Betoluxilla, ihan samoin kuin askelmat. Tsemppiä projektiin, se kannattaa!

    VastaaPoista