Ruokaa...sisustusta...matkailua - niistä on tämä blogi tehty!

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Kukkoa viinissä ja kinuskipuolukat


    


Kynttiläkauden alkamisen myötä olen siirtynyt näköjään syksyyn ja patakin piti kaivaa kaapin perukoilta käyttöön.
Ostin viime syksynä Hulluilta Päiviltä kunnon valurautapadan, Hackmanin 4,5 litraisen Brasserien. Pata oli ahkerassa käytössä koko syksyn ja talven. Nyt arvoin, millä pataruoalla kausi aloitettaisiin. Kun tuo Ranska pyörii niin vahvasti mielessä kielikurssinkin myötä, päädyin tekemään sunnuntaina Kukkoa viinissä eli Coq au vin.

Kaupasta yritin löytää maustamattomia rintaleikkeitä, mutta eipä vaan ollut, ainoastaan marinoituja. Inhoan ylikaiken kaikkia valmismarinadeja, joten päädyin ostamaan broilerin maustamattomia paistileikkeitä pari pakettia.

Eli pataan tuli

2 pakettia maustamattomia broilerin paistileikkeitä (yhteensä 12 pientä leikettä)
voita
4 banaanisalottisipulia
1/2 purkkia hillosipuleita
5 valkosipulinkynttä
tuoreita herkkusieniä
2 porkkanaa
3-4 laakerinlehteä
3 dl punaviiniä
1 rkl konjakkia
3 dl kanalientä
suolaa, mustapippuria, timjamia, persiljaa


Sipulit kuoritaan ja lohkotaan isoiksi lohkoiksi. Valkosipulit kuoritaan ja murskataan karkeasti veitsen lappeella. Porkkanat kuoritaan ja paloitellaan. Herkkusienet putsataan ja isommat puolitetaan. Broilerit ruskistetaan kevyesti voissa paistinpannulla, samalla lisätään suola ja pippuri. Ruskistuneet broilerit siirretään pataan. Salottisipulit, porkkanat ja herkkusienet käytetään paistinpannun kautta ja siirretään pataan. Punaviini, konjakki ja kanaliemi kaadetaan paistinpannulle "keräämään maut pannulta" ja kaadetaan pataan. Hillosipulit, valkosipulit, laakerinlehdet ja timjami lisätään pataan. Uuniin 175 asteeseen noin pariksi tunniksi.

Lisänä tarjosin täysjyväriisiä ja tuoretta, rapeaa maalaisleipää.

Pata oli oikein hyvää ja maukasta, nestettä oli liikaa. Yritin lopussa suurustaa Maizenan ruskealla suurusteella, mutta se ei riittänyt. Broileri oli suussa sulavaa, kuten usein pataruoissa on.


Mitä olisin tehnyt toisin?

Seuraavalla kerralla laitan nestettä vähemmän. Nyt käytin punaviininä ranskalaista La Vieille Ferme viiniä, joka on Alkon uuden luokituksen mukaan marjaisa ja raikas.Se oli hiukan "kevyttä", tämän vuoksi lisäsin konjakkia. En sitä konjakkia ihan itse keksinyt, vaan olin jossakin nähnyt Hans Välimäen Coq au Vin reseptin ja siihen oli lisätty konjakkia. Seuraavalla kerralla valitsen jonkun hiukan täyteläisemmän punaviinin.
 

Jälkiruoaksi nautimme puolukoita kinuskikastikkeella ja cafe lattea.









Pihan aroniat, Lenni-koira rakastaa aronia-marjoja!


Kaikenlaiset kommentit ja kysymykset ilahduttavat kirjoittajaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti